sobota, 16 lutego 2013

Czarno na Białym - WYSOKOBŁONNIKOWA Czekoladowo-Pomarańczowa BABKA z wsadem KOKOSOWYM

Jak brzmią pierwsze wyrzeczenia podczas rozpoczynania większości diet? Rezygnacja z bułek, chleba, ciast, ciasteczek, babek... Biała mąka robi swoje. Dużo osób idąc tym tropem, rezygnuje także z mąki pełnoziarnistej. Szczerze pochwalam ten wybór, jak dużo osób zdążyło zauważyć, staram się zupełnie wykluczać mąkę z moich przepisów, co za tym idzie w ogóle jej nie spożywam. Jeżeli dzielicie moje przekonania, a dręczy Was pokusa na słodkie, zapraszam na:

WYSOKOBŁONNIKOWĄ CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWĄ BABKĘ Z WSADEM KOKOSOWYM,
która dzięki ogromnej zawartości wspomnianego błonnika rozrusza Wasz metabolizm




Składniki:
na ciasto:
-100g otrębów pszennych (42g błonnika!) -185kcal
-3/4 szklanki mleka - 50kcal
-3 duże jajka - 234kcal
osobno białka, osobno żółtka
-pół łyżeczki sody, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-15 tabletek słodziku
-2 kopiaste łyżki kakao - 52kcal
-aromat pomarańczowy
razem: 522kcal

do środka:
u mnie samodzielnie zrobiona masa kokosowa: do malaksera wrzuciłam wiórki i miksowałam do uzyskania gładkiej konsystecji, następnie wsypałam drugą porcję wiórków i porządnie wymieszałam-dzięki temu wiórki były wyczuwalne w masie i nie rozsypywały się.


Sposób przygotowania:
Nie ma nic prostszego! Wszystkie składniki na ciasto oprócz białek dokładnie miksujemy, następnie dodajemy pianę z białek (musi być baardzo sztywna!) i całość miksujemy krótką chwilę do całkowitego połączenia składników na najniższych obrotach (nie za długo, bo piana opadnie). Trzeba tylko pamiętać, że dodajemy pianę do pozostałych składników, nigdy na odwrót. Połowę ciasta wlewamy do małej keksówki, nakładamy masę kokosową, zalewamy resztą. Całość pieczemy w wcześniej nagrzanym piekarniku do 170* przez 40minut (do suchego patyczka).


Liczmy się jednak z tym, że wiórki są dosyć kalorycznym dodatkiem (i tak uważam, że są warte konsumpcji patrząc na ich wartości-mało węgli-6g, duużo błonnika-21g), ale ja, jako osoba regularnie trenująca pozwalam sobie z czystym sumieniem:) Jako alternatywę do masy kokosowej proponuję własnoręcznie zrobiony mus z jabłek (musi być gęsty), masło orzechowe lub CO TYLKO CHCECIE. Odradzam jednak robienia babki bez jakiegokolwiek wsadu, ponieważ będzie zbyt suchawa.
 Następnym razem, kiedy będę robiła to ciacho, nie dam nic do środka, w zamian za to doleję do ciasta 1/3 szklanki oleju kokosowego lub zamiast zwykłego mleka-dam mleczko kokosowe-na pewno nie będzie sucha :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...