piątek, 3 sierpnia 2012

Cytrynowy SERNIK z polewą KRÓWKOWĄ bez wyrzutów !

Serniczek palce lizać, puszysty, nie opada i obłęęędnie cytrynowy ! Wspaniale komponuje się z polewą krówkową. Bardzo słodki, ale właśnie takie lubię :D Dla osób, które nie chcą się zasłodzić na amen, proponuję dodać mniej słodzika :-)
~~
~~
Składniki:
-500g chudego twarogu
-2 jajka
-skórka starta z jednej cytryny
-aromat cytrynowy
-słodzik
-2 płaskie łyżki sernik-fixu
-2 płaskie łyżki budyniu o smaku krówki
-szklanka mleka
-2 łyżeczki żelatyny

 ~~
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
2.W osobnej miseczce dokładnie miksujemy twaróg z żółtkami, słodzikiem, skórką z cytryny, aromatem i sernik-fixem.
3.Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do całkowitego połączenia masy.
4.Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180' przez 40-50 minut (trzeba zaglądać,żeby nie przypiec :))
5.W czasie, kiedy nasz sernik się rumieni w piekarniku, gotujemy budyń krówkowy, zużywając do tego 3/4 szklanki mleka. Odstawiamy budyń do przestudzenia.
6.Pozostałe 1/4 szklanki mleka wlewamy do drugiego rondelka i wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy, po czym stawiamy na palnik i podgrzewamy CAŁY CZAS MIESZAJĄC, aż do rozpuszczenia żelatyny. Gotową mieszankę przestudzić, następnie połączyć z budyniem.
7.Kiedy serniczek się upiecze, oblewamy nasze ciacho powstałą polewą.
8.Po przestudzeniu najlepiej włożyć całość na noc do lodówki (polewa zastygnie, a sernik sam w sobie będzie bardziej zbity na następny dzień).

4 komentarze:

  1. jaki puuuuuszysty, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ mnie ten sernik kusi! Trafia na listę "pyszności do zrobienia" choć zapewne nieprędko będę miała czas go zrobić...

    OdpowiedzUsuń
  3. jakiej średnicy masz blaszkę w której pieczesz z podanych proporcji, napisz proszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o ile się nie mylę to była akurat keksówka 20cm

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...