poniedziałek, 23 lipca 2012

Ciasto czekoladowe Light

Kiedy ostatnio mogłyście pozwolić sobie na zjedzenie połowy blachy czekoladowego ciasta bez najmniejszego wyrzutu ? Czy każde ciasto musi się równać z niebezpiecznym i jakże tuczącym połączeniem tłuszczy i węglowodanów ? 
Przedstawiam czekoladowe ciasto bez grama mąki ani tłuszczu !
~~
Składniki:
-puszka czerwonej fasoli konserwowej
-4 białka
-2 żółtka
-słodzik
-aromat śmietankowy, waniliowy
-4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek kakao
-łyżka przyprawy do piernika
~~

~~
1. Fasolę dokładnie zblenderować razem z żółtkami, jogurtem, słodzikiem, kakao, aromatami, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
2. Białka ubić na sztywną pianę i zmiksować z czekoladową masą.
3. Ciasto przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
4. Piec 40 minut w 180'.
5. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku (można włożyć w drzwiczki ręcznik kuchenny lub drewnianą łyżkę, żeby była mała szpara).
~~
~~
Jeżeli nie boisz się kilku kalorii więcej, polecam posmarować ciasto własnoręcznie zrobioną polewą czekoladową:)
Do małego rondelka wsypać kopiastą łyżkę kakao, słodzik i kilka łyżek płynnego mleka.
Postawić na malutki gaz cały czas mieszając.
Jeśli polewa jest zbyt gęsta dodać mleka/jeśli zbyt rzadka, dodać kakao.
Mieszać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Palce lizać :x

1 komentarz:

  1. mmm na pewno wypróbuję, i pazurki na zdjęciu śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...