czwartek, 26 lipca 2012

Ciasteczka owsiane z suszonymi śliwkami

Mam dla Was kolejny sposób na obejście szerokim łukiem cukierniczych pyszności z prawdziwego zdarzenia i propozycję wykorzystania dużo zdrowszej alternatywy (i równie smacznej;)).
Sklepowe ciasteczka owsiane pseudo 'fit', 'niskokaloryczne', 'zdrowe' tak na prawdę pod zdrowiem nie mogą się podpisywać. Patrząc na etykietkę ciągnie się dłuuuga kolejka coraz bardziej tajemniczych składników. Dlatego najlepszym sposobem na kontrolowanie jakości tego, co zjadamy jest zakasanie rękawów i upieczenie własnych , domowych ciastek, no i tradycyjnie - bez mąki i tłuszczu.


~~
Składniki:
-puszka czerwonej fasoli
-2 jajka
-10 łyżek otrębów/płatków owsianych*
-kopiasta łyżeczka odtłuszczonego kakao
-10 tabletek słodzika lub innego słodzidła
-łyżeczka proszku do pieczenia
-aromat waniliowy i migdałowy
-suszone śliwki
*ja używam mixu płatków owsianych, otrębów owsianych, pszennych i żytnich. Wszystko wrzucam do puszeczki i mieszam :)


~~
1. Zblenderować fasolę razem z jajkami (żeby się lepiej mieliła-niestety nie posiadam blendera, muszę się    zadowolić mikserem z koncówką 'nożykiem')
2. Dodać otręby/płatki, kakao, słodzik, proszek do pieczenia, aromaty i pokrojone śliwki.
3. Całość dokładnie wymieszać/zmiksować.
4. Formować ciasteczka na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180' na ~30 minut (najlepiej po 25 minutach sprawdzić stan ciasteczek).
6. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku do wysuszenia.

Ciasteczka świetnie wpłyną na Wasze jelitka, nie dość, że płatki owsiane, otręby (BŁONNIK, BŁONNIK, i jeszcze raz BŁONNIK) plus śliwki suszone :D


Moja mama nie może wyjść z podziwu z tego całego mojego zdrowego kucharzenia. Nie omieszkała obdzielić koleżanek przepisami na ciasta, które kryją się na porozrzucanych karteczkach w mojej szufladzie.. Dzisiaj też porwała kilka ciastek dla koleżanek z pracy. Na zdrowie im życzę:))

3 komentarze:

  1. Genialne przepisy!
    Mam nadzieję, że blog będzie dłuuugo funkcjonował, bo zapowiada się świetnie!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. om nom nom wyglądają CU-DO-WNIE ! :-D muszę koniecznie wypróbować ten przepis :-D ej dodaj opcję "obserwatorzy", bo z pewnością będę tutaj zaglądać z miłą chęcią ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przykro mi, ale dodanie do tych ciastek proszku do pieczenia, slodzikow i aromatow dyskwalifikuje je i ostatnia rzecza, ktore mozna o nich powiedziec to to, ze sa zdrowe. A przeciez wystarczy upiec ciastka z platkow, banana i bakalii (sliwki suszone tez sa ok). Gdy dodasz rodzynki, nie trzeba ich slodzic, ale jesli ktos lubi bardzo slodkie, mozna dodac odrobine miodu.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...